Schenken met oog voor belastingen door een goed schenkplan

Wanneer u op een goede manier geld schenkt kan een schenking fiscaal gunstig uitpakken. Met de juiste stappen kunt u zelfs belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen.

 

De belastingdienst stelt jaarlijks bedragen vast voor welk bedrag u belastingvrij kunt schenken.

 

Meer schenken mag natuurlijk ook, maar wanneer u meer schenkt dan de vastgestelde bedragen, moet uw kind de schenking opgeven bij de belastingdienst en schenkbelasting betalen.

 

Onder kinderen worden verstaan eigen kinderen, pleeg- en stiefkinderen.

 

Schenken op papier

Schenken op papier kan ook een slimme oplossing zijn. Hierbij gaat er geen contant geld over van ouder op (klein)kind. Het voordeel hiervan is dat het vermogen belastingtechnisch bij de kinderen staat, maar de ouders nog wel over het vermogen kunnen beschikken. Deze oplossing geeft uiteindelijk een besparing op de erfbelasting.

Schenkplan

Op basis van uw vermogen en wensen stellen wij een schenkplan op. Op deze manier wordt in kaart gebracht wat u nu en in de toekomst kan schenken en wat de praktische en fiscale gevolgen daarvan zijn.

 

Er zijn diverse bedragen vastgesteld voor diverse schenkingsdoeleinden

 • Ouders mogen in 2022 € 5.677,- schenken aan een kind, belastingvrij;
 • Ouders mogen één keer € 27.231,- belastingvrij schenken;
 • Ouders mogen een bedrag van maximaal € 56.724,- ten behoeve van een dure studie schenken;
 • Een (belastingvrije) schenking voor koop of verbouwing van een koophuis mag onder voorwaarden maximaal € 106.671,- zijn;
 • Een schenking van iemand die niet uw ouder is? Dat kan belastingvrij in 2022 tot € 2.274,-

 

Op basis van een schenkplan wordt per jaar uitgerekend wat belastingvrij geschonken kan worden. Ook kunnen hierin schenkingen van groot ouders en andere personen in worden opgenomen.

 

Let op, er gelden altijd voorwaarden waaraan moet worden voldaan om belastingvrij te schenken. Deze voorwaarden staan hier niet genoemd. Genoemde bedragen gelden voor 2022.

Meer weten?

Overweegt u een schenking en wilt u hierover meer weten? Download dan onze gratis brochure. Bij vragen geven wij u graag meer uitleg!

Staat uw vraag er niet tussen?

Waarmee kunnen wij u helpen?

  Neem contact op

  Gerelateerde artikelen

  Stel uw vraag aan ons, wij helpen u graag

   Neem contact op
   Liever direct contact opnemen?