De Kleijne & Janssen
De aangifte erfbelasting kan complex zijn, vooral in een tijd wanneer u het overlijden van een dierbare nog moet verwerken. Wij kunnen dit van u overnemen of u hierbij begeleiden.
We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: het overlijden van een dierbare. Een emotionele gebeurtenis, waarbij u als partner, kind of erfgenaam van de overledene ook nog eens veel te regelen hebt. Zo moet ook de aangifte erfbelasting gedaan worden.
Soms wijst het invullen van het formulier zichzelf. Maar in de meeste gevallen is het slim om eerst met onze erfbelasting aangifte adviseur om tafel te gaan. Onze fiscalisten kennen immers de fiscaal gunstigste oplossingen. Wat zegt het testament, wie erft wat, en wat is de inschatting van het vermogen? Deze drie vragen vormen het uitgangspunt bij deze verplichting. In eerste instantie lijken deze vragen makkelijk te beantwoorden, maar dat kan in de praktijk ingewikkelder zijn.
Bij de aangifte erfbelasting moet de erfgenaam alle bezittingen en schulden van de overledene opgeven. Verder moeten erfgenamen bij de aangifte ook informatie geven over de waarde van de bezittingen en schulden, de hoogte van eventuele erfbelasting en andere rechtspersonen die betrokken zijn bij de erfenis. Erfgenamen moeten ook de geboortedatum en het adres van de overledene vermelden, alsook de namen en adressen van de erfgenamen en eventuele begunstigden. Als er een testament is, moeten erfgenamen dit ook bij de aangifte erfbelasting inleveren.
De aangifte erfbelasting is niet zomaar een simpele invulopgave.
Vragen zoals: welke fiscale voordelen zijn opgenomen in het testament? Welke gemaakte kosten zijn aftrekbaar voor de aangifte? Zijn er erfgenamen die een vordering verkrijgen? Met welk rentepercentage behaalt u het meest belastingvoordeel? Moeten de vorderingen nu of bij het tweede overlijden uitbetaald worden? Heeft de overledene toeslagen ontvangen? Is iemand onterfd?
Wist u dat alle keuzes die ingevuld moeten worden, financiële gevolgen hebben op een erfdeel?
De aangifte erfbelasting dient in beginsel binnen 8 maanden na het overlijden ingediend te zijn, namens alle erfgenamen. U kunt dit zelf doen of de executeur van de nalatenschap. De executeur is verantwoordelijk voor een correcte en op tijd ingediende aangifte erfbelasting.
Lukt het niet om binnen de juiste termijn de erfbelasting aangifte te doen? Bijvoorbeeld omdat er veel vermogen, onroerend goed of een eigen onderneming aanwezig is? Dan kunnen wij ook uitstel voor u aanvragen.
Wikkelt u voor derden nalatenschappen af? Wij begeleiden veel professionals hierbij. Onze fiscalist of juristen erfrecht verzorgen graag de aangifte.
Wij brengen de situatie helder voor u in kaart. Dat doen we aan de hand van de volgende stappen:
mr. Kelsey de Kleijne
Drs. Jan de Kleijne RFEA REP
Paul de Kleijne MSc RB
Inkomstenbelasting
De staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen over het belasten van de eigen woning in box 3 beantwoord. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een …
Formeel recht
De staatssecretaris van Financiën heeft toegelicht waarom hij geen beroep in cassatie instelt tegen uitspraken van Hof Amsterdam over het correctiebeleid van de Belastingdienst. Dat …
Arbeidsrecht
Op dit moment kent de Nederlandse wetgeving nog geen uniform wettelijk minimumuurloon. Het minimumuurloon is een afgeleide van het wettelijk minimumloon, dat per maand wordt …
Omzetbelasting
Een particulier, die in een andere lidstaat van de EU een nieuwe auto koopt, verricht in zijn woonland voor de omzetbelasting een intracommunautaire verwerving. Een …
Loonbelasting
Voor uit het buitenland aangeworven werknemers is onder voorwaarden de 30%-regeling van toepassing. Deze regeling houdt in dat 30% van de totale bruto beloning van …
Op 5 april 2022 heeft de Raad van de Europese Unie de BTW-tarievenrichtlijn vastgesteld. De BTW-tarievenrichtlijn wijzigt de BTW-richtlijn 2006. De BTW-tarievenrichtlijn verplicht de lidstaten …