Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

In het geval uw partner komt te overlijden en u bent benoemd als erfgenaam kan er erfbelasting verschuldigd zijn. Partners hebben in beginsel een vrijstelling van € 680.645,00 waardoor partners in de meeste gevallen géén erfbelasting verschuldigd zijn..

Partner voor de Successiewet

U heeft niet automatisch recht op de partnervrijstelling bij het overlijden van uw partner, indien u niet gehuwd bent of géén notarieel samenlevingsovereenkomst heeft. Indien u voor de Successiewet niet aangemerkt wordt als partner dan heeft u recht op een vrijstelling van €2.274,-  in plaats van € 680.645,00.  En betaalt u over de € 130.425,- 30% erfbelasting in plaats van 10% erfbelasting.

Voorbeeld case

Partijen woonde twee jaren samen en hebben elkaar benoemd in hun testamenten als enig erfgenaam. Na twee jaar samenwonen komt één van de twee te overlijden. Partijen dachten dat zij het goed geregeld hadden door elkaar als erfgenaam te benoemen. Omdat partijen geen kinderen samen hadden en niet aan de vereiste voldeden om als partner voor de successiewet op te treden, diende de partner over € 250.000,- 40% erfbelasting te betalen. In het geval partijen meer advies hadden ingewonnen, viel de gehele nalatenschap in de partnervrijstelling en was er geen erfbelasting verschuldigd geweest.

Wilt u advies over de afspraken die u kunt laten opnemen in uw samenlevingscontract? Neem dan nu contact op met onze estate planners. Zij helpen u graag!

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?