Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Het komt zeer regelmatig voor dat iemand overlijdt zonder testament. Maar testament of niet, er is bij een overlijden vrijwel altijd een nalatenschap die aan iemand nagelaten moet worden. Hoe zit het bijvoorbeeld als uw partner, waarmee u niet gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, overlijdt maar uw partner heeft geen testament opgesteld? Bent u dan alsnog zijn erfgenaam? Wij leggen het voor u uit!

Bijna iedereen heeft wel een bezit: van een eigen woning en een eigen vermogen tot kunst of een auto. Maar wist u ook dat schulden een nalatenschap is? Als een wettelijke erfgenaam daar niet voor wil opdraaien, kan deze de erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Wettelijke erfrecht of erven bij versterf

Als iemand een testament heeft opgesteld, heeft de overledene vooraf zelf keuzes gemaakt over de afhandeling zijn of haar nalatenschap. Hier zijn dan erfgenamen en legatarissen in beschreven. Als er geen testament is opgesteld waardoor er niet expliciet erfgenamen zijn benoemd, geldt het wettelijke erfrecht. Ook wel genoemd: versterferfrecht of erven bij versterf. Dit houdt in dat de wet aanwijst wie de erfgenamen zijn. De wet bepaalt ook in welke volgorde de nalatenschap wordt verdeeld.

Volgens de wet is de juiste volgorde van erfgenamen:

  1. Echtgenoot, geregistreerd partner en (adoptie) kinderen;
  2. Ouders, (half)broers en (half)zussen;
  3. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten;
  4. Overgrootouders;
  5. De Nederlandse Staat.

De eerste groep erft als eerste. Als er in deze groep geen erfgenamen (meer) zijn, dan komt de volgende groep in aanmerking voor de nalatenschap en zo gaat het door tot in de zesde graad.

Als u dus een partner hebt, waarmee u niet gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebt, en er is geen testament opgesteld, dan gaat de erfenis/nalatenschap direct door naar eventuele kinderen of naar de ouders, broers of zussen. Kom niet voor verrassingen te staan en laat u adviseren om een goed en kundig testament op te stellen!

Executeur

In een testament kunt u laten benoemen wie er na uw overlijden alle praktische zaken regelt: dit noemen we de executeur. Zonder testament moeten de erfgenamen het samen regelen. Alle taken van een executeur hebben we onlangs in een blogartikel samengevat. De blog over de executeur kunt u hier teruglezen.

Wilt u meer informatie over nalatenschap? Bekijk dan ons uitgebreide thema en onderliggende diensten over dit onderwerp. Als u liever direct contact met ons opneemt voor een kennismakingsgesprek of meer informatie wilt over het opstellen van een testament, dan horen wij dat graag.

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?