Wie erven van u en wat erven ze?

Een testament is een belangrijk document waarin u precies laat vastleggen wat er dient te gebeuren met uw nalatenschap.

 

U wilt dat uw vermogen en overige bezittingen na uw overlijden overgaan naar de juiste personen. Een goed testament kan ook zorgen voor besparing van de erfbelasting die de erfgenamen dienen te betalen.

 

Ondernemer en testament

Wanneer sprake is van een B.V., erven de erfgenamen de aandelen van deze B.V., ze erven niet alleen het economisch eigendom, aan die aandelen is ook vaak de zeggenschap gekoppeld. Dergelijke zeggenschap geeft de erfgenamen de mogelijkheid om ingrijpende beslissingen te maken; ontslag van het bestuur, aanpassing van het beleid, verkoop van de onderneming. Er zijn vele situaties denkbaar waarbij dergelijke bevoegdheid niet gewenst is; denk aan situaties waarbij er veel erfgenamen zijn met ieder een eigen mening, minderjarige kinderen (en ex-partners), of jong volwassenen die ineens veel verantwoording krijgen.

Er zijn mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u de zeggenschap splitst van het economisch eigendom van de aandelen. Op die manier beslist u zelf wie na overlijden belangrijke beslissingen kunnen nemen, denk aan een combinatie van enkele erfgenamen en vertrouwenspersonen (adviseurs of overige mensen in de familie).


Executeur

Wanneer u niets regelt, dienen de erfgenamen samen de erfenis af te wikkelen. Dat kan veel werk zijn maar is vaak ook conflict-gevoelig. U kunt in uw testament één of een paar erfgenamen aanstellen als executeur maar ook onze stichting.

 

Advisering bij opmaak testament

Onze specialisten kunnen u begeleiden en adviseren bij het samenstellen van een testament. Zeker wanneer een onderneming aanwezig is of complex vermogen, is het opstellen van een testament een complexe gebeurtenis. Wij hebben verstand van ondernemen en van testamenten. We adviseren u graag over de diverse mogelijkheden omtrent het ondernemers-testament.

 

Het passeren van de definitieve akte gebeurt uiteindelijk bij de notaris. Door onze korte lijnen met diverse notariskantoren stemmen wij alles onderling met de notaris af.

 

Heeft u al een testament? En wilt u uw testament of dat van uw ouders laten controleren of aanpassen? Wij voeren graag een second opinion uit en verlenen u adviezen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Waar kunnen wij u mee helpen?

  Neem contact op

  Gerelateerde artikelen

  Stel ons uw vraag, wij helpen u graag

   Neem contact op
   Liever direct contact opnemen?