De Kleijne & Janssen
Wanneer een ondernemer overlijdt kan er een complexe nalatenschap bestaan. Een overlijden is een emotionele gebeurtenis, het voortzetten of verkopen van de onderneming ook. Wij adviseren u in deze lastige periode.
Wanneer een ondernemer overlijdt, blijft er een bedrijf achter. Wordt u geconfronteerd met het overlijden van een ondernemer? Of bent u degene die mogelijk een onderneming achterlaat? In beide gevallen zijn er wellicht een aantal vragen waar u mee kampt. Vraagt u zich bijvoorbeeld af wat er met de onderneming gaat gebeuren? Of zijn er bedrijfsopvolgers (waaronder wellicht u) en wilt u weten hoe het zit met de erfbelasting? Wij helpen u graag met deze vragen.
Zodra u een onderneming erft, dan is in principe de hoofdregel dat u over de waarde van de onderneming erfbelasting betaalt. Indien u ervoor kiest om de onderneming voort te zetten, dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling.
De bedrijfsopvolgingsregeling, ook wel de BOR genoemd, is ervoor bedoeld om bedrijfsopvolgingen zonder fiscale obstakels te laten verlopen. Door het gebruik maken van deze regeling, betaalt u minder of zelfs geen belasting.
Wanneer een onderneming in de nalatenschap valt, kan de bedrijfsopvolgingsregeling in 2022 zorgen voor een grote vrijstelling van het ondernemingsvermogen van ruim 1,1 miljoen euro. Mocht het bedrag nog hoger zijn, dan geldt daarboven een vrijstelling van 83%.
De bedrijfsopvolgingsregeling kan niet zomaar worden toegepast. Hiervoor moet eerst voldaan worden aan enkele voorwaarden. Zo moet de onderneming actief zijn, moet de overledene minstens één jaar eigenaar van de onderneming zijn geweest en moeten de opvolgers de onderneming minimaal vijf jaar voortzetten.
Wij bekijken graag samen met u of u gebruik kunt maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Ook informeren wij u over de fiscale en juridische aspecten. Uiteraard kunnen wij u vervolgens ook het hele traject uit handen nemen.
De bedrijfsopvolgingsregeling is ook bij leven mogelijk middels schenking. Ook hier helpen wij u graag mee.
Drs. Jan de Kleijne RFEA REP
Paul de Kleijne MSc RB
Overdrachtsbelasting
In de regel betaalt u bij de aankoop van een eigen woning 2% overdrachtsbelasting, maar er bestaan verrassende uitzonderingen. In deze zaak draait het om …
Bij de verkrijging van in Nederland gelegen onroerende zaken wordt overdrachtsbelasting geheven. De belasting bedraagt in beginsel 10,4% van de waarde van de onroerende zaak. Onder …
De verkrijging van een in Nederland gelegen onroerende zaak vormt een belastbaar feit voor de overdrachtsbelasting. Wanneer bij de verkrijging van een onroerende zaak omzetbelasting is …
Een jong stel heeft een woning gekocht. Bij de levering is overdrachtsbelasting betaald over de getaxeerde waarde van de woning, die hoger is dan de …
Een echtpaar kocht een woning en kort daarna een tweede woning. De vraag was of de verkrijging van beide woningen belast kon worden met het …
Bij de verkrijging van in Nederland gelegen onroerende zaken is overdrachtsbelasting verschuldigd. Er geldt echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting wanneer de levering van een onroerende …
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.