Advies bij huwelijkse voorwaarden en partner voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Stapt u in het huwelijksbootje? Dan kan het verstandig zijn om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u allerlei zaken beschrijven en vastleggen, om zakelijke- en privévermogens te scheiden.

Veel mensen denken vaak dat er 2 smaken zijn: alles samen of alles apart. Dat is niet waar! Er zijn vele afspraken mogelijk. Dit betekent dat huwelijkse voorwaarden op maat kunnen worden gemaakt.

Huwelijkse voorwaarden kunnen van belang zijn wanneer één van u een onderneming heeft. Zo kan het vermogen dat door de ondernemer is opgebouwd privé blijven. Ook kan de partner beschermd worden tegen faillissement of claims in de onderneming.

Waarom kiezen voor huwelijks voorwaarden?
• Bij een eigen onderneming zakelijk- en privévermogen gescheiden houden
• Partner beschermen tegen de ondernemersrisico’s
• Opgebouwd vermogen van voor het huwelijk privé houden
• Voorkomen dat inkomen en vermogen gedeeld worden;
• Om te voorkomen dat u niet voor de schulden van uw partner opdraait.

Samenlevingsvorm
Of jullie samenwoners zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of trouwen, bij alle samenlevingsvormen is het slim om goede afspraken te maken en deze vast te leggen.

Trouwen vanaf 1 januari 2018

Wist u dat per 1 januari 2018 een nieuw stelsel geldt? Vermogen van voor het huwelijk blijft privé. Dit klinkt simpel maar dat is helaas het niet. Ook bij trouwen na 1 januari 2018 is het advies om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als:
• U de privé auto van voor het huwelijk inruilt en samen na het huwelijk een nieuwe auto koopt?
• U al een onderneming had voor het huwelijk, maar tijdens het huwelijk gedeeltelijk met gezamenlijk geld de aankoop van een nieuwe machine financiert?
• Wat gebeurt er met uw privé vermogen als u plots komt te overlijden?
• Wat als u de aanbouw van uw privé woning gezamenlijk financiert?
• U niet voldoende administratie aanhoudt, met welk geld worden goederen aangekocht na huwelijk?

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht heeft een nieuwe regeling (artikel 1:95a NBW) waarin is opgenomen dat de onderneming die al bestaat voor het huwelijk, buiten de gemeenschap van goederen zal vallen. In dergelijke situaties dient tijdens het huwelijk een redelijke vergoeding ten bate te komen van de gemeenschap. Wat dit inhoudt en hoe deze nieuwe regelgeving uitpakt, moet de praktijk gaan uitwijzen. Maar wilt u geen verassingen achteraf, doet u er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden op te maken.

Staat uw vraag er niet tussen?

Waarmee kunnen wij u helpen?

    Neem contact op

    Gerelateerde artikelen

    Stel uw vraag aan ons, wij helpen u graag

      Neem contact op
      Liever direct contact opnemen?