Herstructurering van uw onderneming

Ondernemen kan in diverse vormen. In Nederland kennen we de eenmanszaak, B.V., maatschap, vennootschap onder firma, stichting, C.V. en N.V. Bij de start van uw onderneming wordt geadviseerd in welke vorm u het beste kunt ondernemen. Vervolgens dient periodiek nagegaan te worden of de structuur nog goed is of dat de onderneming moet worden herstructureerd.

Keuzes

Gaat u alleen ondernemen? Dan vraagt u zich af of dit het beste in de eenmanszaak of B.V. kan. Dit is een fiscale vraag. Een B.V. wordt economisch aantrekkelijk bij het ‘omslagpunt’ qua belastingen. In de regel geldt het omslagpunt bij een winst van € 110.000,- per jaar.

 

Gaat u gezamenlijk ondernemen? Dan kan u ook samenwerken via een V.O.F. of maatschap. Een maatschap wordt vaak gekozen bij vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, advocaten en therapeuten. Een V.O.F. wordt in beginsel voor de overige beroepen gekozen.

 

Naast het fiscale omslagpunt is de aansprakelijkheid ook een reden om via een B.V. te ondernemen. Maar de aansprakelijkheid kan bij de eenmanszaak ook goed beperkt worden door een goede set algemene voorwaarden en goede dekking van de (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering.

 

Herstructurering

Middels herstructurering wordt de structuur van uw onderneming veranderd, bijvoorbeeld door uw eenmanszaak om te zetten naar een B.V. wanneer u het omslagpunt bereikt, of door het toevoegen van een holding B.V. of onroerend goed B.V. wanneer u onroerend goed of andere waardevolle zaken aankoopt.

Of denk aan de situatie waarbij u een nieuw project aangaat waar hogere risico’s aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe productlijn op de markt wilt zetten naast de goedlopende bestaande productlijn. U brengt dat project dan onder in een nieuwe B.V. zodat uw huidige activiteiten er niet onder lijden als het project mis gaat. Dit is een vorm van risico spreiding.

 

Advies bij herstructurering

Bij herstructurering komen economische, fiscale en juridische zaken samen. Denk aan belastingen, oprichting van een nieuwe entiteit, opstellen van fiscale en juridische overeenkomsten of btw vraagstukken. Onze specialisten gaan hierbij graag voor u aan het werk en brengen gedegen advies uit.

 

Wat kan nog meer een rol spelen:

 

 • Belasting besparen
 • Ethisch belasting betalen
 • Risico’s verdelen en afdekken
 • Onderneming verkoop klaar maken
 • Uw imago/merk neerzetten
 • Persoonlijke aansprakelijkheid
 • Groei
 • Advies op maat

Meer weten?

Lees in onze brochure meer over de fiscale eenheid.

Staat uw vraag er niet tussen?

Waarmee kunnen wij u helpen?

  Neem contact op

  Gerelateerde artikelen

  Stel uw vraag aan ons, wij helpen u graag

   Neem contact op
   Liever direct contact opnemen?