Uw bedrijf overdragen aan de volgende generatie

Wist u dat onze economie drijft op familiebedrijven? Circa 70 % van alle ondernemingen in Nederland is een familiebedrijf.

 

Familiebedrijfsopvolging is een zakelijk en emotioneel proces. De leiding van het familiebedrijf verschuift niet enkel binnen de onderneming, maar ook binnen de familie.

 

Een familieovername is niet altijd te plannen, en wanneer een ondernemer onverwachts overlijdt of ziek wordt heeft dit een grote invloed binnen de familiesfeer. Wie gaat het bedrijf voortzetten? Welke afspraken worden er gemaakt? Hoe reageert de rest van de familie? Dit zijn vragen die dan onverwachts om de hoek komen kijken.

 

Bij bedrijfsopvolging is veel mogelijk, maar vaak moet u daar wel tijdig mee beginnen. We bespreken graag met u en de opvolgers de wensen en mogelijkheden. Op basis daarvan kan een overname plan uitgewerkt worden.

 

BOR bedrijfsopvolging

 

Via de BOR kunt u onder voorwaarden belastingvrij of door betaling van minder belasting uw onderneming overdragen.

 

Om aanspraak te kunnen maken op de BOR dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Een belangrijke voorwaarde is dat degene die de onderneming gaat voortzetten dat tenminste vijf jaar moet doen. Als dit niet gebeurt, is de erf- of schenkbelasting, alsnog verschuldigd.

 

De beoordeling of u aanspraak kunt maken op de bedrijfsopvolgingsregeling, verschilt per situatie. Wij helpen u graag tijdig met de voorbereiding van de bedrijfsovername, zodat wij voor u de optimale vrijstelling kunnen benutten. Waardoor u misschien minder of helemaal geen belasting dient te betalen.

 

Familiestatuut

Wanneer u samen onderneemt is het van belang om afspraken vast te leggen. Een familie kan groot zijn, er zijn verschillende generaties, misschien verschillende visies en partners die meedenken. In een familiestatuut legt u afspraken samen vast.

 

Wat staat er in een familiestatuut?

  • Een overdrachtsplan
  • Doelstellingen en visie van de onderneming
  • Werkafspraken, functie beschrijvingen
  • Interne en externe bevoegdheden van iedereen
  • Afspraken over toetreding en uittreding van familieleden/partners
  • Afspraken over zeggenschap
  • Afspraken over dividenduitkeringen
  • Afspraken over huwelijkse voorwaarden
  • wat gebeurt er bij echtscheiding van iemand binnen het familiebedrijf?
  • Wat gebeurt er na overlijden van een bedrijfsopvolger met zijn of haar aandeel binnen de onderneming?

 

Bovengenoemde onderwerpen, en nog vele andere, worden besproken en vastgelegd in de familiestatuten. Deze statuten kunnen met de tijd aangepast worden. Wanneer iedereen bekend is met de afspraken en weet wat er van elkaar verwacht wordt, is de kans op onenigheid kleiner.

Andere diensten binnen deze expertise:

Staat uw vraag er niet tussen?

Waarmee kunnen wij u helpen?

    Neem contact op

    Gerelateerde artikelen

    Stel uw vraag aan ons, wij helpen u graag

      Neem contact op
      Liever direct contact opnemen?