Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Wist u al dat er een wijziging heeft plaatsgevonden omtrent de ‘vastklikregeling’? In januari 2020 werd de ‘vastklikregeling’ geïntroduceerd in het arbeidsrecht. Het doel van de regeling is om meer zekerheid te bieden aan een oproepkracht. De vastklikregeling verplicht werkgevers jaarlijks een aanbod met vaste arbeidsomvang te doen aan oproepkrachten. In de praktijk ontstonden echter onduidelijkheden over de regeling, waardoor deze per 1 juli 2021 is gewijzigd.

 

De regeling inhoudelijk

De vastklikregeling verplicht werkgevers oproepkrachten jaarlijks een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Zijn er twaalf maanden voorbij? Dan dient dit aanbod binnen een maand schriftelijk of elektronisch te worden gedaan. Het aanbod moet minimaal bestaan uit de gemiddelde omvang van de arbeid in de twaalf maanden daaraan voorafgaand. De werknemer heeft vervolgens minstens één maand de tijd om het aanbod te aanvaarden.

 

Wijziging vastklikregeling

Aangezien er in de praktijk onduidelijkheden over de vastklikregeling ontstonden, is de regeling per 1 juli 2021 gewijzigd. De wijziging houdt het volgende in:

  • Op de eerste dag van de vijftiende maand gaat de vaste arbeidsomgang uiterlijk in; en
  • De werknemer moet vervolgens het aanbod voor de vaste arbeidsomgang binnen één maand accepteren.

 

Let op: De gewijzigde vastklikregeling geldt met terugwerkende kracht. Hierdoor is de nieuwe wettekst ook van toepassing op een schriftelijk aanbod voor een vaste arbeidsomgang vóór 1 juli 2021. De terugwerkende kracht geldt overigens niet wanneer de vaste arbeidsomvang inmiddels al is aangegaan.

 

Voorbeeld

Stel u heeft een oproepkracht in dienst genomen per 1 oktober 2020. Dit houdt uiteraard in dat de oproepkracht één jaar later (per 1 oktober 2021) twaalf maanden in dienst is. Als werkgever bent u dan verplicht om uiterlijk 31 oktober 2021 een schriftelijk aanbod te doen aan de oproepkracht met een vaste arbeidsomgang (u dient immers het aanbod binnen één maand na het verstrijken van de twaalf maanden te doen). De ingangsdatum van het aanbod zal dan 1 december 2021 zijn (dit is de eerste dag van de vijftiende maand). Het is aan de oproepkracht om te bepalen of hij of zij hiermee akkoord gaat. Wil de oproepkracht het aanbod aanvaarden? Dan dient dit te gebeuren binnen één maand na het aanbod. Uiteraard kan de werknemer het aanbod ook weigeren.

 

Heeft u nog vragen over de vastklikregeling of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem dan vooral contact met ons op.

Auteur: Amber Schut

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?