Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Op 1 augustus 2022 treedt er een nieuwe wet inwerking voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Deze nieuwe wet moet voorkomen dat er voor een werknemer onduidelijkheden of onzekerheden bestaan over zijn of haar arbeidsrelatie. Vanaf 1 augustus moeten daarom arbeidsovereenkomsten aan deze wetgeving voldoen. Dit geldt voor zowel de nieuwe arbeidsovereenkomsten als voor de al bestaande arbeidsovereenkomsten voor wat betreft het nevenactiviteitenbeding en het studiekostenbeding.

De belangrijkste wijzigingen

De volgende vijf punten zijn de vijf belangrijkste wijzingen die de nieuwe wet met zich mee brengt:

  1. Als werkgever dient u een werknemer over meer zaken te informeren;
  2. Als werkgever dient u verplichte scholing kosteloos aan een werknemer aan te bieden;
  3. Als werkgever kunt u nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden;
  4. Een werknemer met een onvoorspelbaar werkpatroon krijgt een sterkere positie; en
  5. Een werknemer kan verzoeken om een voorspelbare arbeidsrelatie.

De uitbreiding van de informatieplicht

De informatieplicht wordt met deze nieuwe wetgeving uitgebreid. Als werkgever had u al een informatieplicht. Zo diende u al bij aanvang (en bij sommige gegevens binnen één maand) van het dienstverband een werknemer te informeren over bepaalde arbeidsvoorwaarden en hoe u als werkgever hiermee omgaat. Vanaf 1 augustus dient u onder andere meer informatie te verschaffen over het scholingsverbod, betaald verlof en over de gang van zaken omtrent ontslag en de termijnen hierbij.

De verruimde informatieplicht geldt in principe alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten. Indien een werknemer, die voor 1 augustus a.s. al bij u in dienst was, dit verzoekt moet u hier alsnog aan voldoen.

Een kosteloze opleiding

Er worden vanaf 1 augustus ook strengere eisen gesteld aan een studiekostenbeding. Als werkgever mag u de kosten van verplichte scholing niet meer verhalen bij uw werknemer. Voldoet een studiekostenbeding in zowel een nieuwe als al een bestaande arbeidsovereenkomst niet aan de strenge eisen? Dan is het risico dat de hele bepaling hierover in de arbeidsovereenkomst in zijn geheel niet geldig is.

Geen verbod op nevenwerkzaamheden

Ook het verbod op nevenwerkzaamheden moet geloven aan strengere eisen. Als werkgever mag u nevenwerkzaamheden niet verbieden, tenzij u daarvoor een objectieve rechtvaardigingsgrond voor heeft. Ook in het geval u niet voldoet aan de strenge vereisten rondom het verbod op nevenwerkzaamheden, kan dit ertoe leiden dat de hele bepaling over nevenwerkzaamheden niet geldig is.

Onvoorspelbaar werkpatroon

Een werknemer heeft een onvoorspelbaar werkpatroon als je als werkgever de tijden bepaalt waarop die werknemer werkt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een oproepkracht (maar dat hoeft niet). Door de nieuwe wetgeving dient een werkgever dagen en uren af te spreken waarbinnen de werknemer kan worden opgeroepen om te werken. Binnen die dagen en uren kan de werknemer worden verplicht om te komen werken; daarbuiten niet. Dit moet goed vast worden gelegd.

Verzoek om een voorspelbare arbeidsrelatie

Een werknemer kan een verzoek doen om een meer voorspelbare arbeidsrelatie. Een werknemer kon al een verzoek doen om de arbeidsduur, arbeidstijd en werkplek aan te passen. Vanaf 1 augustus a.s. kan een werknemer ook verzoeken om bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang.

Let op: Als werkgever dien je op zo’n verzoek binnen één maand te reageren. Kleine werkgevers (tot tien werknemers) hebben net iets meer de tijd. Zij hebben namelijk een reactietermijn van drie maanden. Reageer je niet tijdig? Dan wordt het verzoek geacht te zijn ingewilligd.

Tip!

Laat ons uw arbeidsovereenkomsten nakijken en waar nodig aanvullen! Dan heeft u geen omkijken naar de wetswijziging en voldoet u wel aan de wet. Ook leggen wij u verder uit waar u als werkgever rekening mee moet houden.

Heeft u al een personeelshandboek of een personeelsreglement? Houd deze dan ook tegen het licht. Zeker met de uitgebreide informatieplicht is het aan te raden, indien u dit nog niet heeft, dit op te stellen. Dit kan ervoor zorgen dat alles zeker goed vastligt en ook de arbeidsovereenkomst zelf overzichtelijker blijft. Ook hierbij kunnen wij u helpen.

Heeft u nog vragen over dit artikel of kunnen wij u ergens bij helpen? Laat het dan vooral weten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op

    Liever direct contact opnemen?