Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Door de coronacrisis zijn veel mensen thuis gaan werken. Veel werknemers en werkgevers willen afspraken maken om ook na deze coronacrisis (deels) thuis te blijven werken. Het kabinet introduceert daarvoor per 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2 per dag.

Extra kosten door thuiswerken

Thuiswerken zorgt voor extra kosten voor de werknemer. Bijvoorbeeld voor:

 • water- en elektriciteitsverbruik;
 • verwarming;
 • koffie en thee;
 • toiletpapier.

Veel werkgevers hebben aangegeven hun werknemers een vergoeding te willen geven voor deze extra kosten. Dat blijkt ook uit het onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 450 Nederlandse bedrijven. Hierin gaf 60% aan dat twee dagen per week thuiswerken de norm kan worden. Voor het inrichten van een thuiswerkplek mag een werkgever al een onbelaste vergoeding geven.

Thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2 per dag

Om werkgevers de mogelijkheid te bieden hun werknemers te vergoeden voor kosten door het thuiswerken, neemt het kabinet de volgende maatregelen:

 • Het kabinet stelt de vergoeding – na onderzoek door het Nibud –  vast op maximaal € 2 per thuisgewerkte dag of deel daarvan.
 • De werkgever hoeft geen loonheffing te betalen voor deze thuiswerkvergoeding.
 • Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer bestaan. Deze bedraagt maximaal € 0,19 per kilometer.
 • De werkgever kan per dag óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding geven.

De werknemer en werkgever kunnen vaste afspraken maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt. Op basis hiervan kan de werkgever een vaste vergoeding toekennen. Zo hoeft de werkgever niet per werkdag bij te houden welke vergoeding hij toekent. De vaste vergoeding hoeft niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom. Wanneer de werknemer structureel meer gaat thuiswerken of naar kantoor gaat, dan moet de vaste vergoeding worden aangepast.

Sommige werknemers zullen een deel van de dag thuiswerken en het andere deel op kantoor. Dan kiest de werkgever of hij voor die werkdag de onbelaste reiskostenvergoeding geeft, of de onbelaste thuiswerkkostenvergoeding. Beide kan niet.

Wilt u meer weten over deze thuiswerkvergoeding? Laat het ons dan weten!

Vraag vrijblijvend een offerte aan

  Neem contact op

  Liever direct contact opnemen?