Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Regelmatig krijgen wij een vraag die niets met ontslag te maken had, maar waar uiteindelijk naar voren komt dat deze werkgever zijn werknemer zelf heeft ontslagen. Bij mij gaan dan alle alarmbellen af. Het is belangrijk dat u altijd voorafgaand advies vraagt voordat u daadwerkelijk tot ontslag overgaat. Wanneer het ontslag achteraf onjuist gegeven blijkt te zijn, dan kan dit uitdraaien op een hoge kostenpost.

Ontslag via de rechter of UWV

Wanneer u aangeeft dat u de arbeidsovereenkomst van een werknemer beëindigd, wordt dit gezien als een opzegging. Bij zowel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (waarbij de einddatum van de arbeidsovereenkomst nog niet is aangevangen), is eenzijdige opzegging niet mogelijk zonder tussenkomst van de rechter of het UWV. Doet u dit wel? Dan kan werknemer binnen twee maanden nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd de rechter verzoeken om de opzegging te vernietigen. Dit betekent dat het dienstverband in stand blijft en nooit is geëindigd.

Het voorgaande geldt ook wanneer er een opzeggingsmogelijkheid is opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Zo’n tussentijdse opzegginsmogelijkheid betekent enkel dat een eerder einde mogelijk is voor de afgesproken einddatum. Dit betekent echter absoluut niet dat u zonder gang naar de rechter of UWV eerder zou kunnen opzeggen.

 Vernietiging van het ontslag; en dan?

Tijdens een procedure kan de werknemer naast vernietiging meer vorderen. Heeft de werknemer zich bijvoorbeeld bereid en beschikt gehouden voor het uitvoeren van de werkzaamheden? Dan zal hij bij vernietiging van de opzegging ook zijn loon plus wettelijke verhoging en rente kunnen vorderen ook al heeft hij niet daadwerkelijk werkzaamheden uitgevoerd. Wanneer de opzegging wordt vernietigd, blijft het diensterband met werknemer in stand. In de praktijk levert dit vaak een onwerkbare situatie op, althans in ieder geval een onwenselijke situatie.

Een werknemer kan ook kiezen voor berusting in het ontslag in plaats van vernietiging van het ontslag. In dat geval is de arbeidsovereenkomst wel geëindigd, maar kan de werknemer naast de transitievergoeding een gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding vorderen. De gefixeerde schadevergoeding is het loon dat de werknemer zou hebben ontvangen bij een regelmatige opzegging met in achtneming van de juiste opzegtermijn. De hoogte van de billijke vergoeding is op voorhand niet concreet aan te geven. Dit hangt namelijk af van de vordering van werknemer en hoe de rechter hier over oordeelt. Hoe dan ook betekent dit weer extra (hoge) kosten voor u als werkgever.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is slechts in uitzonderlijke gevallen onder strenge voorwaarden mogelijk. Wanneer dit ontslag eenmaal is verleend, heeft werknemer ook de voornoemde mogelijkheden om de vernietiging in te roepen of te berusten en vorderingen in te stellen.

De wijze van verlenen van ontslag op staande voet komt erg nauw. Daarom is het verstandig dat u in zo’n geval tijdig contact met ons opneemt. Bij een ontslag op staande voet moet namelijk altijd snel gehandeld worden. Daarbij kunt u na een incident niet na een week nog eens aangeven dat sprake is van een ontslag op staande voet. Een ontslag op staande voet valt of staat daarnaast vaak bij de formulering in de schriftelijke bevestiging/verlening van het ontslag op staande voet. Hier gaat het vaak mis.

Kortom…

Een volgens u zeer terecht gegeven ontslag, kan al snel worden teruggedraaid wanneer het niet aan bepaalde eisen voldoet. Het is daarom belangrijk dat in zo’n situatie altijd contact met ons opneemt voordat u tot een beëindiging overgaat. Dit kan voorkomen dat u voor dure verrassingen komt te staan. Overigens bestaat er altijd nog de mogelijkheid om met de werknemer in gesprek te gaan over een vaststellingsovereenkomst. (Over de vaststellingsovereenkomst kunt u binnenkort meer lezen.)

Nog  vragen over ontslag of andere vragen? Neem dan vooral contact op.

Met vriendelijke groet,
Mayke Hupkes – Jurist De Kleijne & Janssen

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?