De Kleijne & Janssen
23-08-2019 | Echtscheiding
Lees meer
Partneralimentatie is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat beide partners na een scheiding op ongeveer dezelfde manier kunnen doorleven. Indien dit voor een van de ex-partners niet mogelijk is dan dient er partneralimentatie betaald te worden door de meestverdienende ex-partner, om dit te compenseren. Kinderalimentatie staat hier helemaal los van.
Tegenwoordig gaat men er steeds meer van uit dat iedereen zelfstandig in zijn of haar levensonderhoud moet kunnen voorzien. Maximaal vijf jaar partneralimentatie wordt als een redelijke overbruggingstermijn gezien.
Op 21 mei 2019 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Hierdoor wordt de duur van de partneralimentatie korter. Vanaf 1 januari 2020 zal deze nieuwe wetgeving van toepassing zijn, echter alleen op nieuwe alimentatieafspraken.
Als het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er zijn geen kinderen, dan is de periode van de alimentatieverplichting net zo lang als dat het huwelijk heeft geduurd.
Indien het huwelijk langer dan vijf jaar heeft geduurd, of er zijn kinderen geboren, dan duurt de alimentatieperiode twaalf jaar.
De maximale termijn van twaalf jaar wordt teruggebracht naar vijf jaar. De nieuwe regel is dat de meest verdienende ex-partner de minst verdienende ex-partner vanaf de echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie dient te betalen, met een maximum van vijf jaar. Als je vijf jaar getrouwd was dan moet je dus tweeëneenhalf jaar betalen.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen:
Voor de alimentatiegerechtigden kan het een voordeel zijn om haast te maken om nog in 2019 de echtscheiding aan te vragen. Voor de alimentatieplichtigen daarentegen kan het gunstiger zijn om wat te rekken en de echtscheiding pas in 2020 te laten plaatsvinden.
Bovenstaande regelgeving geldt voor scheidingen na een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners die uit elkaar gaan geldt deze wetgeving niet. Er is voor hun niets wettelijk geregeld. Die zijn elkaar niets verplicht of er moeten andere afspraken zijn gemaakt in een samenlevingscontract. Vrijwillig iets afspreken kan natuurlijk altijd.
Heeft u over bovenstaand nog vragen neem dan gerust contact met ons op!
Omzetbelasting
Inkomstenbelasting
Toeslagen
Belastingplan
Arbeidsrecht
Om onze website optimaal te kunnen laten functioneren gebruiken wij technologie, waaronder cookies en apparaat gegevens. Wanneer u ons toestemming geeft voor deze technologie, kunnen wij bepaalde informatie en data ontvangen, waaronder uw gedrag op onze website en uw unieke IP-adres. Geeft u geen toestemming of trekt u de toestemming voor het bewaren van cookies in, dan kan dat invloed hebben op de optimale werking van deze website en bepaalde onderdelen.