Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

We denken niet graag na wat er moet gebeuren op het moment u zelf geen beslissingen meer kunt nemen door bijvoorbeeld een langdurig ziekbed. In het levenstestament geeft u een volmacht af aan uw vertrouwenspersoon, zodat het schip door kan varen. Voor u en voor uw naasten. Wij adviseren u hierbij indien gewenst. Maar hoe zit het met een vakantiewoning of buitenlandse bankrekening? Wij vertellen u er in deze blog meer over!


Als u in het buitenland woont en/of daar vermogen hebt, is een belangrijke vraag of ook daar uw zaken goed geregeld zijn voor het geval u ziek wordt of plotseling komt te overlijden. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat uw partner, kinderen of andere familieleden uw zaken mogen/kunnen regelen. Heeft u in een Nederlands levenstestament vastgelegd wie uw gevolmachtigde is, dus wie uw zaken mag regelen als u dat niet meer kan? Dit geeft geen garantie voor het regelen van uw financiële zaken in het buitenland.

Levenstestamenten in internationale situaties

Er is een verdrag dat ervoor moet gaan zorgen dat er duidelijke Europese regels komen over de erkenning van levenstestamenten in internationale situaties. Dit verdrag biedt de mogelijkheid om – net als in een testament – een rechtskeuze te maken. Dat betekent dat u kunt kiezen dat de Nederlandse wet van toepassing is op de benoeming van een gevolmachtigde en diens bevoegdheden.

Voor de landen die partij zijn bij het verdrag, betekent dit dat zij de Nederlandse levenstestamenten zullen erkennen. Uw gevolmachtigde is dan ook in het buitenland bevoegd om uw financiële zaken te regelen.

Europese landen en levenstestamenten

Europese landen die het verdrag al hebben geratificeerd zijn België, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Zwitserland. Helaas blijven Nederland, Spanje en Italië nog achter. Toch blijft het belangrijk om in uw levenstestament specifieke bepalingen op te nemen over uw goederen in het buitenland. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw levenstestament ook wordt geaccepteerd in dat betreffende land.

Wilt u advies over uw levenstestament? Neem dan nu contact met ons op. Wij helpen u graag zodat u, en uw naasten, niet voor verrassingen komen te staan!

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?