Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De huizenprijzen blijven maar stijgen en stijgen. Het is ontzettend lastig voor veel starters om hun eerste woning te kopen. Toch zijn er voor hen nog steeds mogelijkheden om dit alsnog te bereiken. Wij zetten de belangrijkste opties op een rij om een woning te kopen. 

Begin eens met te onderzoeken of u in aanmerking komt voor een (starters)regeling. Denk bijvoorbeeld aan de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste huis en het maximale bedrag dat je kunt lenen binnen de NHG. Op de website van het SVn kunt u controleren welke gemeenten de regeling aanbieden.

Duokoop 

Ooit aan Duokoop gedacht? Bij Duokoop koopt u alleen het huis en pacht u de grond. Als u wilt, kunt u later de grond alsnog kopen. Zo niet, dan moet u erfpacht blijven betalen, ook als u de hypotheek hebt afgelost. Duokoop is op de lange termijn duurder dan een annuïteitenhypotheek. Maar het kan een (tijdelijke) oplossing zijn als je te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis (inclusief grond) te kopen.

Koopgarant en KOOPstart 

Twee andere opties zijn Koopgarant en KOOPstart. Als u van deze regelingen gebruik maakt, krijgt u korting op een huis van een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Heeft u bij de verkoop overwaarde of verlies? Dan deelt u dat met de woningcorporatie of projectontwikkelaar volgens een staffel die is gebaseerd op de korting die u hebt gekregen bij de aankoop. Bij Koopgarant belooft de woningcorporatie of projectontwikkelaar uw huis binnen drie maanden terug te kopen als u wilt verhuizen. U mag het huis niet aan een ander verkopen.

Deels aflossingsvrij

Aflossingsvrije hypotheken worden onder starters weer populair. Hierbij is er geen renteaftrek. Maar omdat de hypotheekrente erg laag is, is het belastingvoordeel beperkt. En de maandlasten zijn honderden euro’s lager (omdat er niet wordt afgelost). Dat lijkt aantrekkelijk, maar er is ook een risico. Want uiteindelijk blijft een aflossingsvrije hypotheek een lening die moet worden afbetaald. Na dertig jaar een nieuwe hypotheek afsluiten is lang niet altijd mogelijk.

Hulp van ouders

Uit het onlangs bekend gemaakt regeerakkoord blijkt dat de bekende jubelton geschrapt wordt. Met een beroep op de jubelton kan ruim € 100.000,- belastingvrij geschonken worden ten behoeve van de eigen woning. Ondanks de bekendmaking in het regeerakkoord heeft u nog enige tijd om gebruik te maken van de jubelton. In het coalitieakkoord is opgenomen dat de verruimde schenkingvrijstelling voor de eigen woning per 1 januari 2024 zal worden geschrapt.

Daarnaast kunnen ouders het geld ook lenen. Wanneer je voldoet aan de hypotheekregels, mag de rente gewoon worden afgetrokken.

Trap niet in de emotionele val

Om niet in de emotionele val te trappen, wat betreft een woning kopen, hebben we als laatste nog een aantal tips:

  1. Zet vooraf uw wensen én financiële mogelijkheden goed op een rij. Bepaal wat uw harde voorwaarden zijn en wijk daar niet vanaf. Als dit betekent dat u een bepaald huis liever niet wilt of uit financieel oogpunt beter niet kunt kopen, doe dat dan ook niet. Ook niet als u onder druk wordt gezet door bijvoorbeeld de verkopende makelaar.
  2. Ga daarnaast ook niet alleen voor huizen die voor u een negen of tien scoren. Als u een huis koopt dat u aanvankelijk ‘maar’ een zeven had gegeven, gaat u dat namelijk veel hoger waarderen als u er eenmaal woont. Dat is wetenschappelijk bewezen!
  3. Vergeet niet bij de bezichtiging een kritische vriend, vriendin, buurman of vader mee te nemen. Hij of zij heeft totaal geen belang bij de koop of verkoop van het huis, maar wel bij uw (toekomstige) geluk. Daardoor kijkt hij of zij anders en ziet pluspunten of gebreken aan het huis die u misschien mist.

(Bron: LevenWonen.nl)

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?