Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De kans is groot dat u als ondernemer (onbewust) te maken heeft gehad met oneerlijke concurrentie. Bijvoorbeeld doordat uw concurrent de ‘van … en nu voor …’ truc heeft gebruikt. Voor een consument is dit erg aantrekkelijk. Echter, schijn bedriegt. Vaak wordt er door een verkoper vlak voordat hij de verleidelijke aanbieding bekend maakt, de prijs eerst verhoogd. Het eindresultaat hiervan is dat de consument alsnog de oorspronkelijke prijs betaalt. Om consumenten en concurrenten te beschermen is er nieuwe regelgeving gekomen om valse prijsverminderingen tegen te gaan.

Wat houdt dit in?

De nieuwe regeling houdt in dat een verkoper bij de aankondiging van prijsverminderingen de laagste prijs moet hanteren. Het gaat dan om de laagste prijs die deze verkoper in een periode van dertig dagen heeft toegepast vóór de prijsvermindering.

De uitzonderingen

Er zijn een aantal situaties waarvoor deze regeling niet geldt, namelijk:

  • Snel bedervende en beperkt houdbare producten: het gaat dan om producten waarop een ‘te gebruiken tot’-datum staat. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen. Een verkoper van deze producten mag de verkoopprijs aangeven die direct voorafgaand aan de prijsvermindering is toegepast.
  • Opeenvolgende prijsverminderingen: in dit geval moet de verkoper verwijzen naar de prijs die werd gehanteerd voordat de eerste prijsvermindering plaatsvond. Hierbij valt te denken aan een kledingstuk waar de eerste keer 10% korting op wordt gegeven, vervolgens 20% en daarna 50%.
  • Producten die maximaal 30 dagen op de markt zijn: als een product niet langer dan 30 dagen op de markt is, dan kan het juist gunstig zijn voor een consument als er een aanbieding geldt over het product. Dit houdt wel in dat na 30 dagen deze uitzondering vervalt (en de hoofdregel dus geldt).

Handhaving

De handhaving bij overtredingen wordt verricht door de Autoriteit Consument & Markt. Dit kan leiden tot boetes.

Europese regeling

Aangezien het gaat om een Europese regeling, wordt deze regeling overal in de Europese Unie gehanteerd.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact op
    Liever direct contact opnemen?