De Kleijne & Janssen
Om tot een goed echtscheidingsconvenant te komen dient u goede afspraken met elkaar te maken. In dit overleg kunt u meerdere specialisten betrekken, bijvoorbeeld een advocaat, financieel deskundige en coach. Overlegscheiding is een veel gekozen vorm. Wij vertellen u hier meer over.
Een overlegscheiding is een totaaloplossing die de kans op een duurzaam, op de toekomst gericht, echtscheidingsconvenant vergroot. Het Collaborative Divorce Model, is ontwikkeld door een aantal deskundigen op het gebied van echtscheiding.
In overleg scheiden heeft veel voordelen:
Bij overlegscheiding hanteert men een speciale werkwijze
Bij een overleg scheiding komen meerdere deskundigen u helpen met ieder zijn eigen vak. De vier meest voorkomende rollen zijn:
Elke partner heeft zijn/haar eigen advocaat die zijn/haar belangen vertegenwoordigd. Partijen spreken wel af om er samen uit te komen, en spreken dus af niet naar de rechter te stappen. De advocaat is deskundig, geeft juridisch advies en heeft geleerd in overleg uw zaak te behartigen.
Een financieel deskundige adviseert en ondersteunt u en brengt de financiële opties in kaart. Van belang is dat alle afspraken financieel en fiscaal ook haalbaar zijn en dat afspraken fiscaal zo voordelig mogelijk zijn ingericht. Ook kan de financieel deskundige een plan creëren om de volgende fase van uw leven in te gaan.
Een coach helpt u bij het omgaan met emoties en de verwerking. Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding begeleidt de coach ouders bij het herstructureren van hun ouderschap na de scheiding en voert indien mogelijk gesprekken met de kinderen. De coach helpt u bij het creëren van een basis waarmee u de nieuwe fase in kunt gaan.
Kinderen lijden misschien wel het meest onder een scheiding. Praten hierover met hun ouders kan moeilijk zijn. Wanneer hierbij extra ondersteuning nodig is kan een kinderdeskundige ingeschakeld worden die de kinderen begeleidt en met hen praat over de gevoelens bij de scheiding. Hun wensen komen uiteindelijk in het team aan de orde zodat daarmee rekening gehouden kan worden bij het opstellen van een ouderschapsplan.
Drs. Jan de Kleijne
Neem contact op
Echtscheiding
Bij de notaris laat u de (hypotheek)akte(n) tekenen voor de aankoop van een nieuwe woning, maar het kan ernstig mis gaan als de overige onderlinge …
Algemeen
Woonde u samen in een gezamenlijke koopwoning maar gaan jullie uit elkaar? Dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden. Niet alleen ‘dit boek is van …
Trouwen Sinds 1 januari 2018 trouw je in beginsel in beperkte gemeenschap. Dat wil zeggen dat alle schulden en bezittingen van voor het huwelijk privébezit/-schuld blijven. …
Partneralimentatie is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat beide partners na een scheiding op ongeveer dezelfde manier kunnen doorleven. Indien dit …
Civiel recht
De Eerste Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat de duur van de partneralimentatie beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk. Er geldt …